DVTK - Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp SK 9-3

Az NB I. hatodik fordulójában a második helyen álló csapatunk a sereghajtó Csuti SK-val mérkőzött meg. Bár a szezon előtt senki nem gondolta, hogy ennek a meccsnek a DVTK lesz a toronymagas esélyese, öt forduló után mégis ez volt a realitás. A vendégek négy nagymesterrel (GM), öt nemzetközi mesterrel (IM) és 3 FIDE mesterrel (FM) álltak ki, de minden táblán a piros-fehér sakkozók rendelkeztek magasabb ÉLŐ-pontszámmal. 

A szokásos gyors remikkel indult a találkozó, előbb Arescsenko nagymester sötéttel, majd IM Bagi Máté, IM dr. Medvegy Nóra és FM Ág Norbert állapodott meg döntetlenben ellenfelével. Az első teljes pontot Bartel nagymester szállította, aki nemes egyszerűséggel bemattolta Szabó Gergely nagymestert.

Ahogy a Hotel Palota Beatrix terme felett az időzavar kezdte átvenni az uralmat, egyre ígéretesebb állásokat építettek ki a diósgyőri játékosok. A folyamat egy olyan extatikus időpillanatban érte el a csúcspontját, amikor egy percen belül három zalai sakkozó kapitulált. Előbb a kiemelkedő teljesítményt nyújtó FM Handó Vilmos késztette megadásra a magyar női sakkozás egyik legendáját, IM Mádl Ildikót, majd Bálint Vilmos parádés áldozattal robbantotta szét ellenfele védelmét. A pontot az i-re Nayhebaver Martin tette fel, aki precíz és alapos játékkal, sötéttel verte FM Tésik Csabát. 

IM Torma Róbert ezúttal nem bírt fiatal, de annál tehetségesebb ellenfelével, FM Kozák Ádámmal, ugyanez azonban nem mondható el IM Korpa Bencéről, aki 2017-ben ragyogó formában játszik. Ezúttal is tetszetős, végig kontrollált partiban késztette feladásra IM Mészáros Tamást. Ezen a ponton már érezhető volt, hogy a papírforma igazolódik, csak a győzelem aránya maradt kérdéses. Prohászka Péter nagymester addig nyúzta a huszárral bővített gyalog-végjátékot, hogy hibára késztette Horváth Ádám nagymestert, megszerezve ezzel első győzelmét diósgyőri színekben. 
A végére csapatkapitányunk, Héra Imre nagymester maradt, akik minőségelőnyét szerette volna érvényesíteni egy kellemetlen állásban, Czebe nagymester ellen. Sokáig úgy tűnt, hogy az erőfeszítései célt érnek, azonban a végén be kellett érnünk a fél ponttal. Héra nagymester nem volt elégedett, ám a teljes mérkőzést tekintve ez kilenc egység megszerzését jelentette, ami az eddigi legnagyobb arányú piros-fehér siker az NB I.-es bajnokságban. 

Ezzel az eredménnyel növeltük előnyünket a Pakssal szemben az ezüstéremért vívott harcban. 

A következő, 7. fordulóban a Haladás vendégeként ülünk asztalhoz március 12.-én. 

Győzött
Bartel Mateusz
Prohászka Péter
Korpa Bence
Nayhebaver Martin
Handó Vilmos
Bálint Vilmos

Döntetlen
Arescsenko Alexander
Héra Imre
Torma Róbert
Bagi Máté
dr. Medvegy Nóra
Ág Norbert

Dr. Mátyás Imre, szakosztályvezető: - Szépen búcsúztunk a Hotel Palotától, mindenki nagyon összeszedett és koncentrált volt, érvényesült a magasabb ÉLŐ-átlag. Csapatunk fordulóról fordulóra szenzációsan szerepel, kilenc pontot szerezni bármely élvonalbeli csapat ellen kiemelkedő teljesítmény. Fiatal, dinamikus, sikerre éhes gárdát sikerült építeni, a játékosok mindent kiadnak magukból, és ennek meg is van az eredménye. Közel az érem, de még sokat kell érte dolgozni!

A bajnokság állása

1.      Aquaprofit-NTSK I. 53.5
2.      DVTK 44.5
3.      ASE Paks 41   
4.      Pénzügyőr SE 34   
5.      Dunaharaszti MTK 34   
6.      HVSE-Infraplan 33.5
7.      Aquaréna Kőbánya SC 32.5
8.      Duocor-Makói SVSE 31   
9.      HASE-Lila Futó I. 29.5
10.     Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp SK 26.5

DVTK - SSASSE 8-4

NB II-es csapatunk a Sajószentpéter együttesét fogadta. 

Az NB I.-hez hasonlóan, a második helyen álló csapatunk a sereghajtóval találkozott, ennek megfelelően nem is lehetett más a célunk, mint a minél nagyobb arányú győzelem. 

Az alapszabály, miszerint a támadósor nyeri a meccseket, a védelem a bajnokságot, a sakkban is érvényesül. Ha sikerül vereség nélkül hozni egy találkozót, sokkal nagyobb esély van a jó eredményre, mintha a hátrány ledolgozására kell koncentrálni. 
A minimálisan várt hat győzelem meg is volt, azonban négy döntetlen mellett két vereség is becsúszott, ami némileg árnyalja a képet. 
A jövőben jobban kell figyelni az adódó lehetőségek kihasználására, hiszen a hátralévő három fordulóban még bőven lesz esély az első helyre lépni. 

Nyolc forduló után csapatunk a második helyről várja a folytatást. 

A következő fordulóra február 26.-án, Edelényben kerül sor. 

Győztek
Najgebauer Szemjon
Mózes Ervin
Ács Gábor
Papp Ábel
Halmi Bence
László Zoltán 

Döntetlen
Dobai Szabolcs
Szabó Leon
Kovács Tamás
Szabó Bálint

A bajnokság állása

1.      MVSI-Miskolci KisBocsok 67.5
2.      DVTK 60.5
3.      Hajdúböszörményi SE 59.5
4.      Nyíregyházi SISE 53   
5.      Debreceni Sakkbarátok 51   
6.      Bajnok Sakkiskola 47   
7.      Edelényi VSE 45   
8.      Hajdúszoboszlói SSE 42.5
9.      Tiszavasvári SE 39.5
10.      Mezőkövesd SE 38.5
11.      Kazincbarcika VSC 38   
12.      SSASSE 34