Összefoglaló 2017. október 25., szerda

EK: Aluinvent DVTK - Keltern 81-78

Az Európa Kupa F-csoportjának 3. fordulójában az Aluinvent DVTK a német Keltern együttesét fogadta, és nagy hátrányból talpra állva a kiélezett véghajrában nyerte meg a mérkőzést.

EK: Aluinvent DVTK - Keltern 81-78

A mérkőzés előtt Szabó István, az Aluinvent DVTK technikai vezetője köszöntötte a csapat két korábbi játékosát, Tatjana Likhtarovichot és Romi Ciappinat, akik ezúttal a Keltern színeiben léptek pályára. Štefan Svitek valamennyi játékosára számíthatott ezen a fontos mérkőzésen.

Idegesen kezdtek a csapatok, hiszen három perc alatt csak Engelman volt eredményes. Orrange egyenlített, aztán egy szép bejátszás után Melnika ziccerezett, erre Pokk vágott be egy hármast (4-5). Nagy tört be bátran és szerzett könnyű kosarat, majd Burkholder értékesített két büntetődobást. Nunn révén szépítettek a zöld mezesek, Peckova két sikeres büntetőjével vezetett a DVTK (10-7). Burkholder asszisztját Melnika váltotta pontokra középtávolról, Likhtarovich azonban triplával válaszolt. Egy labdaszerzés után Bach hozta kihagyhatatlan helyzetbe Peckovát, aki nem is hibázott, majd a cseh bedobó egy hárompontost is elsüllyesztett a németek gyűrűjében, ezzel kissé megugrott ellenfelétől a Diósgyőr (17-10). Ciappina kosárral mutatkozott be, Melnika ugyan a palánk alól válaszolt, azonban a negyed vége a vendégeké volt, az utolsó négy pontot ők szerezték (19-16).


A második negyed Orrange hármasával és hazai időkéréssel indult. Markovic és Engelman szintén ebben a műfajban volt eredményes, majd Ciappina és Markovic újfent. Nagy Dóra is bizonyította, hogy képes betalálni távolabbról, de sajnos Likhtarovich is, így az az érdekes helyzet állt elő, hogy a negyed első hét kosara kivétel nélkül három pontot ért (25-31). Egykori fehérorosz légiósunk 2+1-es akciója után Nagy szerzett újabb triplát, majd egy büntetőt is értékesített, azonban Likhtarovich is elkapta a fonalat (29-36). Burkholder szép tempódobását Orrange faultos kosara követte. Melnika szépen játszotta meg a palánk alatt Peckovát, aki fel is tette a ziccert, a másik oldalon Markovic ért el egy duplát (33-41). A félidőig hátralévő két percben Orrange tört be oldalról és szerzett könnyű kosarat, majd Filkiel hozott össze két duplát, a dudaszó megszólalása előtt Engelman volt eredményes (35-47). 

A szünetben feltűnt a csarnokban Bódog Tamás, a DVTK futballcsapatának szakmai igazgatója is, aki alig tudott végigmenni a folyosón, hiszen lépten-nyomon megállították őt a drukkerek egy fénykép vagy néhány kedves szó erejéig. 


Engelman és Peckova révén jól kezdte a második félidőt a Diósgyőr, majd Pokk és szintén Pecková váltottak hárompontos kosarakat. Pokk lendületben maradt és öt pontot szerzett egymás után, így újra távolabb került a Keltern (42-55). Peckova két jó büntetője és Burkholder szép triplája után ismét tíz ponton belülre jöttek a piros-fehérek, Markovic dobott két büntetőt, majd Melnika szerzett szép centergólt (49-57). Markovic és Melnika megismételte az előző jelenetsort, majd Orrange és Engelman váltottak kosarat, a különbség nem csökkent. Nem úgy Zele 2+1-es kosara után, zengett is a csarnok a szurkolók buzdításától. Egy német büntető után Zele váltotta pontokra Szabó tért ölelő asszisztját, ezzel négy pontra zárkózott a DVTK (58-62).


Szabó ismét gólpasszt adott Zelének, ezzel egészen nyílt lett a mérkőzés. Olyannyira, hogy Burkholder csodaszép, könnyed hármasával újra megszerezte a vezetést a Diósgyőr (63-62). Engelmannak csak az egyik büntetője volt érvényes, az elsőnél kicsit belépett, de a duplája után már a vendégek edzője kért időt. Orrange büntetőit, Likhtarovich duplája követte, azt pedig Burkholder újabb triplája (69-66). Orrange sikeres büntetődobásaira Peckova felelt egy ziccerrel, de a Keltern egyenlíteni tudott kevesebb mint négy perccel a mérkőzés vége előtt (71-71). Burkholder egy pontja után Pokk volt eredményes a palánk alól. Melnika nem hibázta el a büntetőit, Burkholder azonban ismét csak az egyiket dobta be, Likhtarovich megint egalizált. A németek agresszív letámadásba kezdtek, de Nagy révén előbb egy akció végén, majd büntetők után játszotta ezt át a Diósgyőr (79-75). Egy perc és tizenhét másodperc volt hátra, az időkérés után ismét a vendégek fehérorosz bedobója villant meg és dobott triplát, de aztán a túloldalon Engelmannak helyén volt a szíve és mindkét büntetőjét bedobta tizenöt másodperccel a mérkőzés vége előtt. A németek az utolsó támadásukban elhibázták a hármasukat, így három ponttal győzött a Diósgyőr (81-78). 


 

Európa Kupa F-csoport 3. forduló

Aluinvent DVTK - Keltern 81-78 (19-16, 16-31, 23-15, 23-16)

Miskolc, Generali Aréna, 800 néző. Játékvezetők: Smiljanic, Tomasovic, Webb.
Aluinvent DVTK: Nagy D. 13/6, Burkholder 15/9, Engelman 16/3, Pecková 18/6, Melnika 12. Csere: Szabó F., Zele 7., Bach. Vezetőedző: Štefan Svitek.
Keltern: Barnert, Orrange 19/3, Marković 13/6, Pokk 13/9, Fikiel 6. Csere: Liktharovich 15/6, Nunn 2, Ciappina 7/3. Edző: Christian Hergenröther.

Edzői értékelés

Štefan Svitek: - A második negyedben vesztettük el a fókuszt, a Keltern ekkor nagyon jó százalékban dobott. A második félidőben keményítettünk a védekezésünkön, ellenfelünk minden dobását megnehezítettük. Kezdőötösünk valamennyi tagja kétszámjegyű pontot ért el, de Zele Dorina és Szabó Fanni is jól, hasznosan szállt be a mérkőzésbe. Gratulálok a csapatomnak, hiszen nagy hátrányt dolgozott le, és sikerült visszaküzdenie magát. Nagy hullámvölgyek voltak, ez más mérkőzésen megbosszulhatja magát. Kifejezetten élvezetes, szórakoztató találkozó volt és ehhez kellett a Keltern is, sok sikert kívánok nekik a bajnokságukban.

Christian Hergenröther: - Gratulálok a Diósgyőrnek a győzelemhez. Az első félidőben sültek a dobásaink, a másodikban kevésbé, ekkor már többet hibáztunk. Élvezetes, jó hangulatú összecsapás volt, melyen próbáltuk a hazaiak kezdő csapatának tagjait nyomás alatt tartani és kifárasztani, ez végül is nem sikerült maradéktalanul. A három pont nem olyan nagy különbség, otthon megpróbáljuk ledolgozni.

Az Aluinvent DVTK legközelebb egy hét múlva szerdán Franciországban lép pályára a Carolo Basket ellen az Európa Kupában. Az összecsapás 20 órakor kezdődik Charleville-Mézières-ben.