- Hétfőn tesztekkel és pályaedzésekkel hivatalosan is elkezdte a 2020/2021-es bajnoki idényt a DVTK labdarúgó utánpótlása. Milyen felmérések várnak a fiatalokra?
- A karantén utáni visszatérést követően - a 6 hetes program megkezdése előtt - már teszteltük a játékosokat, melynek eredményei azt mutatták, hogy az otthoni edzéseket mindenki megfelelő intenzitással végezte el. Most csupán egy bő kéthetes pihenőt adtunk a játékosoknak, mely után ismét felmérjük őket, így az elmúlt évadot tekintve 5 mérés adatai állnak majd rendelkezésünkre, hogy megfelelő összehasonlítással, illetve az eredmények pontos kiértékelésével tudjuk meghatározni a felkészülési időszak fizikális programját.
 A felmérések két helyszínen történnek meg, a DVTK Medical Centerben, ahol a laboratóriumi és a funkcionális teszteket végzik el a játékosok, míg az edzőcentrumban a pályateszteket hajtják végre a futballistáink.


- Hogyan néz ki a felkészülési program az utánpótlás számára?
- Várhatóan augusztus 29-én indul a következő bajnoki idény, de hivatalos határozatot még nem kaptunk erről. A korosztályos csapatok ennek megfelelően készülnek, így hathetes felkészülésben gondolkodunk, melyet nem kell az alapokról kezdenünk, hiszen ahogy már előbb is említettem nem volt hosszú a nyári szünet. Az első héten - mivel a tesztek miatt nem beszélhetünk teljes hétről - még nem játszunk edzőmérkőzéseket, utána viszont minden hétvégén igen, így a nagypályás csapataink minimum 4 felkészülési találkozón lesznek túl a bajnoki rajtig. Az ellenfelek kiválasztásánál elsősorban magyar, elit akadémiákhoz tartozó csapatokban gondolkodtunk, hiszen a külföldi csapatok esetében a koronavírushelyzet miatt nehéz lett volna tervezni. Ez a döntésünk a jelenlegi nemzetközi járványhelyzetet tekintve helyesnek bizonyult, hiszen külföldre már csak korlátozásokkal mehetnénk, illetve a környező országok külföldi csapatai is csak érvényes két negatív teszt birtokában léphetnek be az országunkba.

- Milyen személyi változások történtek az egyes utánpótlás edzői stábokban? 
- Az edzői gárda néhány helyen ugyan változott, de továbbra is az állandóságra törekszünk, hiszen az elmúlt évben remek munkát végeztek a szakembereink - az U16-U17 révén visszajutottunk az elit bajnokságba, de az U12-U13-as csapataink esetében is élen álltunk a bajnokság lezárásnál - , így ahogy eddig sem, így ezután sincs túl nagy okunk a változtatásra. A távozó kollégák helyére újak érkeztek, akik megfelelő szakmai felkészültséggel és a klubhoz való kötődés igényével kezdtek bele a munkájukba.


- Mekkora játékosmozgás várható az utánpótláson belül?
- Tavaly szeptember óta egy új dimenzióba helyeztük a tehetségkiválasztás folyamatát, melynek már télen is voltak eredményei, de az igazi áttörést az idei nyár jelentette, amikor a szélesebb játékosmegfigyelésnek köszönhetően nagyon sok gyerek került a látókörünkbe. Egy több lépcsős kiválasztási protokollnak megfelelően csak azokat a játékosokat integráljuk be a rendszerünkbe, akik az általunk felállított kritériumrendszernek megfelelnek. Azt tudomásul kell vennünk, hogy adatbankból nem lehet igazolni, így a játékosmegfigyelőink által, akik az említett időszaktól kezdve a bajnokságok lezárásig nagyon sok tornán, bajnoki mérkőzésen és iskolai rendezvényen vettek részt, ez a kiválasztási folyamat felgyorsult, magasabb szintre lépett. Ez azt jelenti, hogy elsősorban a régióból, ezen belül is a partnerklubjainkból igazolunk, de mivel egyre vonzóbb az akadémiánk, ezért a régión kívülről is érkezhetnek hozzánk új játékosok. Viszont szembe kell néznünk azzal a ténnyel is, hogy a legügyesebb játékosainkat is bombázzák ajánlatokkal a tehetős magyar akadémiák, ami egyfelől jó érzés, mert azt bizonyítja, hogy eddig is jó és hatékony munkát végeztünk, másfelől sajnáljuk, amikor egy több éve nálunk nevelkedő tehetséget elvisznek az akadémiánkról. Az alapelveinkkel megegyezően - ahol a képzésre és az egyén fejlődésére fektetjük a hangsúlyt - mi nem játékosvásárlásra vagyunk berendezkedve, amihez a jövőben is igyekszünk ragaszkodni.

- A koronavírus miatti csonka bajnokság után, hogyan alakulnak az utánptólás bajnokságok, mikor és milyen formában kezdődik az új idény?
- A legkisebbeket (U12-U13) tekintve jártunk a "legrosszabbul", mivel az idei évre már a minősített akadémiák egymás közötti versengését jelölte meg célként ezekben a korosztályokban is az MLSZ, ami sajnos a koronavírus járvány miatt borult. Így a következő évadban marad a régiós bajnoki rendszer, amit szeretnénk kiegészíteni hétközi, az elit akadémiák hasonló korosztályú csapataival történő edzőmérkőzésekkel. A bajnokság várhatóan szeptemberben indul majd.

 Az U14-U15-ben marad az eddigi lebonyolítás annyi különbséggel, hogy az U15 eredménye meghatározza majd a következő évi U16-os besorolást. A kiesést illetően a két korosztály összesített eredménye számít majd. Az U16, U17, U19-ben 2x12 csapattal indul az év, ahol a DVTK az első 12 kiemelt csapat közé került. Itt ősszel lesz mindkét csoportban egy egyfordulós 11 mérkőzés, melynek sorrendjének megfelelően alakul ki tavaszra a 8 csapatos "A" csoport, a szintén 8 csapatos "B" csoport és a kiesésről döntő 8 csapatos "C" csoport. U14-U19 közötti korosztályokban a várható kezdés augusztus 29-e lehet.


- Vannak-e már kitűzött célok az egyes korosztályok számára, ha igen, mik ezek?
- A kicsiknél a régiós bajnokságban és az említett edzőmérkőzéseken a minél több játékperc biztosítása a legfontosabb cél. Itt még az eredményesség teljesen háttérbe szorul, sokkal inkább a képzésen van a hangsúly. Az U14-U15-ös bajnokságban is az előbb említett célokkal vágunk neki az új idénynek, viszont az U15 esetében az 1-12. helyezés akár elvárásként is megfogalmazható, mert így a következő évadot az elit mezőnyben kezdheti majd az akkori U16-os korosztályunk. A felső korosztályokban szeretnénk az 1-8. hely valamelyikén végezni, amit az őszi 11 fordulós körben szeretnénk elérni. Ha nem sikerül, akkor is minimális elvárás a tavaszi fordulók "B" jelű csoportjában az 1-4. helyének a megszerzése, ami biztosítja a következő évben is az elit 12 csapatos bajnokságban való részvételt.