- December 16-án véget ért az OTP Bank Liga őszi szezonja, és a DVTK labdarúgói pihenőre tértek, hogy újult erővel vágjanak neki a tavaszi folytatásnak. Neked jut idő a pihenésre?
- Idén már valóban nem játszunk több mérkőzést, így alaposan ki lehet elemezni a mérkőzéseket, és a játékosok teljesítményét. És ha ezzel végeztünk, akkor készülni kell a téli felkészülési időszakra (a program itt olvasható - a szerk.), valamint sok időt és energiát fordítunk arra is, hogy megtaláljuk azokat a játékosokat, akik erősítést jelentenek a csapatnak tavasszal.
Ezen kívül ilyenkor lehet áttanulmányozni az ősszel vásárolt szakkönyveket, illetve most tudom megnézi azokat a világ legjobb szakvezetői által tartott előadásokat, amire korábban nem jutott idő.
Végül, de nem utolsósorban ősszel kevés időt tudtam a Diósgyőrben focizó fiaimmal és a feleségemmel tölteni, ezért szeretném, ha család legalább 3-4 napra eljutna valahová pihenni is egy kicsit.

- És mire jutottál az elemzés során, milyen volt a DVTK őszi szezonja?
- Amióta 12 csapatos az OTP Bank Liga, egy mérkőzésre vetített átlagban most szereztük a legtöbb pontot (17 mérkőzésen 24-et, ami meccsenként 1,41 pont. A második legtöbb a 2017 őszén gyűjtött meccsenként 1,32, azaz 19 találkozón 25 pont - a szerk.). Sok jó mérkőzést játszottunk, amire büszkék lehetünk, és persze rosszakat is, azon pedig dolgozni kell, hogy ne kövessük el újra ugyanazokat a hibákat, és még jobbak legyünk. Úgy vélem, ősszel leraktuk az alapot a jó tavaszi folytatáshoz.

- Melyik mérkőzésre emlékszel a legszívesebben ebből a bajnokságból, melyik fogod majd egyszer az unokáidnak is emlegetni a kandalló előtt?
- Én minden győzelmet szeretek, nem tudom semelyiket sem kiemelni, ezért inkább azt mondom, hogy ezt a bizonyos meccset majd tavasszal játsszuk le!

- A DVTK-val együtt érkeztél meg a magyar élvonalba. Ilyen bajnokságra számítottál?
- Megmondom őszintén, hogy nem teljesen, mert pár csapattól sokkal bátrabb játékot vártam. A többség mély védekezésből vezetett kontrákra rendezkedik be, arra számítottam, hogy az NB I.-ben már vannak olyan erős keretek és olyan minőségi játékosok, akikkel fel lehet vállalni a bátrabb támadójátékot. De akár így játszanak, akár úgy, ez az ő dolguk, nekünk pedig az a feladatunk, hogy legyőzzük őket.

- Ez a felismerés is közrejátszott abban, hogy nyáron és az ősz elején sokkal inkább támadó focit játszott a DVTK, mint az utolsó szakaszában, amikor sokkal inkább előtérbe került a védekezés és a támadás egyensúlya?
- Az általam elképzelt játékstílushoz kellenek a megfelelő profilú játékosok is. Amikor kiesett Bárdos Bence, akkor vele egy gyors belső védőt veszítettünk, és mivel a helyére lépők más erényekkel rendelkeznek, a folytatásban nem tudtunk magasan letámadni, mert veszélyes lett volna a védelem mögött szabad területeket hagyni. Ezért a rendelkezésre álló játékosok számára kedvező módon változtattunk a játékunkon. A hajrában pedig valóban a támadás és a védekezés egyensúlyára törekedtünk, de be kell vallani, nem jól sikerült, mert nagyon sok gólt kaptunk.


- Nyáron nagy mozgás történt a DVTK játékoskeretében, de emlékezhetünk, hogy egy éve viszont alig érkezett néhány játékos. Most mire számítsanak a szurkolók?
- A nyári átigazolási időszakban sokat változtattunk a játékoskereten. Azok távoztak, akik kevés játéklehetőséget kaptak, illetve akikre nem számítottunk az NB I.-ben. A csapat alapja megvan, de természetesen szeretnénk igazolni annak érdekében, hogy a saját játékstílusunkat tudjuk játszani, és néhány olyan labdarúgót hozni, akik fel merik vállalni a bátor támadójátékot, és megfelelnek az elvárásainknak.

- Az idény elején dr. Bajúsz Endre sportigazgató többször is beszélt a szigorú költségvetésről, hogyan lehet ezt összeegyeztetni az erősítési tervekkel?
- Csak annyi játékost tudunk igazolni, ahányan távoznak. Lesz olyan, akivel mi kezdeményezzük a közös megegyezéssel történő bontást, bízom benne, hogy meg tudunk állapodni.
És ilyen a modern labdarúgás, ha olyan ajánlat érkezik, ami a labdarúgónak és a DVTK-nak is kedvező, akkor akár alapjátékos is távozhat, nekünk pedig még keményebben kell dolgozni annak érdekében, hogy egy nála is jobb helyettest találjunk. A téli átigazolási időszakban megnehezíti a dolgunk, hogy a nyárhoz képest ilyenkor igencsak szűk a piac, és kevés a szerződéssel nem rendelkező labdarúgó. Azt azonban ne feledjük, hogy akiért esetleg nem kell átigazolási díjat fizetni, annak is állni kell a fizetését, és az ügynöki díjjal is számolni kell, szóval ingyen játékos nincs.
Ez alól egyetlen kivétel van: a saját akadémiánk. Bánhegyi Bogdán ősszel a kooperációs kölcsön keretében Kazincbarcikán készült, tavasszal hozzánk csatlakozik, illetve több fiatal játékos látogatta hosszabb-rövidebb ideig az első csapat edzését, hogy testközelből figyeljük a teljesítményüket. Ez így lesz tavasszal is, és majd meglátjuk, mennyit fejlődtek.


- Februárban nem csak folytatódik a bajnokság, hanem egyből a legmagasabb fokozatba kapcsol, hiszen egy hónap alatt, február 3. és március 2. között a ZTE elleni kupameccsel együtt hét tétmérkőzés vár a DVTK-ra. Segíthet, hogy a Merkantil Bank Ligában megtapasztalta a csapat ezt a ritmust?
- Én annak vagyok a híve, hogy akkor játsszák a mérkőzéseket, amikor jó idő van, és a közönség szívesen kijön a stadionba. Februárban mindig kérdéses a gyep minősége, és még mindig van olyan stadion, ahol nincs pályafűtés, egyelőre nem is tudom, hogyan lehet felkészíteni a csapatot arra, hogy egy jó nagyot rúgjon a labdába, majd birkózzon a lecsorgóért. De ilyen a program, így ezt a feladatot is meg fogjuk oldani.

- Végezetül mit kívánsz 2024-re?
- Sok győzelmet és szép pillanatokat, mert folyamatosan azért dolgozik a csapat és a stáb. A szurkolók és a klub is megérdemli, hogy a következő esztendő még sikeresebb legyen, mint a 2023-as.
Végezetül mindenkinek áldott karácsonyi ünnepeket és diósgyőri sikerekben gazdag boldog új évet kívánok!