- Hogyan fogadtad a felkérést?
- Nem szokványos, hogy pár nappal a bajnoki rajt előtt távozik egy edző. Ám így történt, és erre a helyzetre kellett a klubnak reagálni, én pedig úgy éreztem, hogy oda kell állni a feladat mellé. Nem állítom, hogy néhány nappal az első tétmérkőzés előtt hálás dolog beugrani, de nekem most azt kell nézni, hogyan tudok segíteni a klubnak. Annak idején dr. Bajúsz Endre sportigazgató azzal győzött meg a diósgyőri munka elvállalásáról, hogy hasznosítani tudom az eddigi pályafutásom során felhalmozott tapasztalatot. Nagyon tetszett a környezet, az, hogy a DVTK egy multisportklub, és egy egész régió zászlóshajója. Szervezetet, és játékosokat szeretnék építeni, mert úgy vélem: ezen a téren vagyok képes a legjobb teljesítményre. A DVTK Labdarúgó Sportakadémia szakmai igazgatójaként egy munka közepén, de még inkább egy munka elején talált meg a felkérés, amit nem szeretnék félbehagyni. A klub és a játékosok fejlesztése a fő feladatom, amiben az első csapat irányítása egy állomás. Nincs nehéz helyzetünk, hiszen minden feltétel adott. Jó játékoskerettel rendelkezünk, amely a téli edzőtáborban elvégzett munkának köszönhetően megfelelő állapotban várja a rajtot. A mi feladatunk az együttes továbbfejlesztése, többek között beépíteni a csapatba a magyar fiatalokat. Teljes mellszélességgel beleállok ebbe a feladatba, és a tudásom legjavát fogom nyújtani. Nyugodt vagyok, mert tudom, hogy mögöttem áll egy egész multisportklub, a tulajdonos, a klubvezetés, és számíthattok a klub összes munkatársára.


- Az idő rövidsége miatt biztosan időszűkében szenvedsz majd az első mérkőzés előtt. Akadémiai szakmai igazgatóként mennyire ismered például a DVTK első csapatát, és a játékoskeretet?
- Edzői pályafutásom során - miközben az UEFA Pro licence-ig sorban megszereztem meg a végzettséget - minden szinten dolgoztam. Marco Rossi távozását követően beugró edzőként is szereztem tapasztalatot az élvonalban, akkor négy mérkőzésen keresztül irányítottam a Honvédot. Az élet pedig hoz érdekes dolgokat, akkor is játszottunk Debrecenben, és legyőztük a bajnoki címet ünneplő ellenfelet egy fiatalokkal teletűzdelt csapattal. Akadémiai szakmai igazgatóként nagyon szoros, napi szintű kapcsolatban álltam az előző vezetőedzővel és dr. Bajúsz Endrével. Sokat egyeztettünk, beszélgettünk, illetve minden mérkőzést láttam sok edzésen is ott álltam a pálya szélén. Természetesen az is igaz, hogy a közös munka során jobban meg lehet ismerni a játékosokat, de a fiatalokkal, illetve a második csapatba visszajátszókkal korábban is kialakult ez a személyes kapcsolat. A diósgyőri öltöző tele van jó szellemű, profi labdarúgókkal, akiknek az a feladatuk, hogy a tudásuk legjavát adják. Én ebben fogom őket segíteni. Ezek alapján kijelenthetem, hogy a klub, a játékosok és a szakmai stáb is készen áll, nincsenek kétségeim afelől, hogy meg fogjuk oldani a feladatot.

- Hétről hétre láthattunk képernyőn televíziós szakértőként, így fel sem merül kérdésként, hogy az ellenfeleket mennyire ismered.
- Szerettem volna magam kipróbálni televíziós szakértőként, mert úgy vélem, ez is az edzői szakma egy területe, ahol korábban még nem szereztem tapasztalatot. Meg se fordult a fejemben, hogy ilyen hamar hasznosítani fogom azt a tudást, amit az elmúlt időszakban hétről-hétre gyűjtöttem a vetélytársak mérkőzéseinek elemzésével. Azonban két dolgot ne felejtsünk el: egy téli felkészülés és egy átigazolási időszak után vagyunk, ahol mindenki megkapta a lehetőséget a játékoskeret és akár a teljes játékstílus átalakítására, és jelenleg nem tudni, ki hogyan élt vele. Másrészt a tévé kamerái többnyire a labda útját követik, pedig a modern csapatjátékban nagyon fontos a játékosok labda nélküli mozgása, ami a helyszínen sokkal jobban követhető.


- Mennyiben kell, mennyiben szeretnél változtatni a csapaton, egyáltalán az idő rövidségére való tekintettel szabad-e változtatni?
- Az előttünk álló két napban szeretnék egyeztetni a játékosokkal, kíváncsi vagyok a véleményükre, az érzéseikre, mert egy csapat vagyunk, csak közösen tudunk jól szerepelni. Véleményem szerint egy vezetőedző szerepe az a feladata, hogy a labdarúgók teljesítménye a lehető legmagasabb szintű legyen, és nekem ehhez minden feltételt biztosítani kell. Ezen kívül nagyon hiszek abban, hogy nem csak a csapatot, hanem az egyént is fejleszteni kell.
Ezeket is figyelembe véve fogok döntést hozni, még az is előfordulhat, hogy azonnal belenyúlunk a játékba, miként az is, hogy folytatjuk az elkezdett munkát.

- Korábbi válaszodból kiderült, hogy stábban gondolkodsz, kik fogják segíteni a munkádat?
- Nagyon értékes tagjai vannak az előző stábnak is, akikkel szeretnék én is dolgozni. Szeretném, ha Tuska János kapusedző, Póti Krisztián videó elemző és Dobó László teljesítmény edző folytatná a munkát, miként Bubori Kornél erőnléti edző is, aki az elmúlt időszakban az akadémiai munkájával párhuzamosan egyre többet dolgozott az első csapat mellett, elutazott a téli edzőtáborba is. Velem együtt érkezik Szamosi Tamás, a DVTK II vezetőedzője, akit rendkívül jó szakembernek tartok, nem véletlenül csábítottam vissza Diósgyőrbe, hiszen korábban már dolgozott a DVTK első csapata mellett.

- Szombaton délután már Debrecenben lép pályára a DVTK.
- Úgy hallom, akár ezer diósgyőri szurkoló is útra kel Debrecenbe, ami nagy öröm számunkra hiszen a srácoknak nagyon fontos a szenzációs szurkolótábor biztatása.