Beharangozó 2023. december 6., szerda

DVTK HUN-Therm - LDLC ASVEL Féminin 70-64

Az Euroliga csoportkörének 8. fordulójában a francia bajnok LDLC ASVEL Féminin csapata látogatott a DVTK Arénába. Az első félidőben csapatunk közel kétszer hatékonyabb mezőnybeli dobószázalékot produkált ellenfelénél, amelynek öt pontos előny lett az eredménye. A fordulás után Gaby Williamsék is megmutatták, miért tagjai az elitsorozatnak, és a vezetést is megszerezték egy ideig, de végül a szurkolóink támogatását élvező csapatunk jobban koncentrált a végjátékban és lelkes játékkal megszerezte hetedik győzelmét (70-64) is az Euroligában.

DVTK HUN-Therm - LDLC ASVEL Féminin 70-64


Meglehetősen idegesen kezdtek a csapatok, az első találatot mi vittük be Garbin révén. A védekezésünk jól működött, Aho Nina 4. percben esett hárompontosára Chery válaszolt még ebben a minutában (5-2). A negyed felénél még magabiztosabban vezettünk, hiszen előbb Tadić is megszerezte első dupláját, majd Lelik Réka következett öt ponttal, ennek nem is lehetett más a vége, mint francia timeout (12-2). David Gautier és Völgyi Péter is igyekezett cserékkel felrázni a csapatát, nálunk érkezett Tenxér, Grigalauskytė és Toman is. A negyed második felében kiegyenlített lett a játék, Garbin és Lelik tripláival sokáig tartottuk a tíz pontos fórt, amelyet Fauthoux faragott három büntetővel (18-11).

A második negyed is visszafogottabb gólterméssel indult, két perc alatt Lelik hárompontosára Fauthoux reagált egy 2+1-essel. A folytatásban aztán belelendültek a csapatok, Jocyte megmozdulása sem volt csúnya, de a lelkes hazai szurkolók sokkal jobban örültek Nina sarokból elengedett triplájának (28-18). A 16. percben kicsit megrázta magát a Lyon, Johannes dupláját a volt soproni Gaby Williams hárompontosa követte, mindezt pedig vezetőedzőnk időkérése (28-23). A megbeszélésnek az lett a gyümölcse, hogy Lelik remek passzal kínálta meg Tadićot, aki nagyon szép dobással vette a gallok gyűrűjét, a másik oldalon Chery zúdított be egy hármast. Az első félidő hajráját Charles közelije vezette fel, majd Williams dobott be négy büntetőből hármat. A szünet előtt még Garbin helyezett el egy tempót a lyoni gyűrűben (34-29).

Allemand gyors góljával kezdődött a második félidő, majd Chery is bedobta az egyik büntijét. A mieink támadógépezetébe bizony homokszem került, szerencsére a francia csapat játékosai nem tudtak ezzel maximálisan élni. A jeget Monika Grigalauskytė törte meg, a litván centerünk szerezte a második half első hazai pontjait, igaz, erre is mindjárt érkezett az egyenlítő dupla Johannes révén (36-36). Nagyon kellettek Tenyér Zsófi büntetői, viszont Marine Johannes ezúttal már triplával büntette meg, hogy megint üresen hagytuk, ezzel először vezetett az LDLC (38-39). Az időkérésünk után feltámadtunk, előbb ismét Monika dolgozott jól a palánk alatt, majd Darcee Garbin ugrasztotta talpra az Aréna közönségét egy csodálatos csont nélküli hármassal. Az alakuló hangulatot Fauthoux és Dolson büntetői vetették vissza (43-43). Két perc maradt a negyedből, és kinyílt a gólzsák mindkét oldalon. Az adok-kapoknak az lett a vége, hogy négy ponttal ugyan ezt a negyedet is megnyerték a franciák, de összességében egy ponttal mi vezettünk (49-48).

A záró felvonás elején hárompontosokkal operálva igyekeztünk ellépni a Lyontól. Sorrendben Lelik, majd Nina és végül Charles hintettek egy-egy hármast, jóllehet közben kék mezesek sem tétlenkedtek (57-54). A folytatásban Kaila álompasszát Ana Tadić váltotta két pontra, de az újabb négy lyoni pont, illetve néhány véleményes játékvezetői ítélet nyugtalanította a szurkolóinkat (59-58). Völgyi Péter egy időkéréssel igyekezett lendületet adni csapatunknak, Kaila egy, illetve Grigalauskytė négy egysége azt mutatta, hogy ez sikerült is (64-60). Amikor amerikai bedobónk bátor betörése is eredményes volt, a Lyon mestere folyamadott időkéréshez. Bő másfél perce maradt a csapatoknak, hogy döntésre vigyék a dolgot, és mivel ebben a periódusban testvériesen négy-négy pont született, a közönség kitörő örömmel fogadhatta a hetedik győzelmünket (70-64) az idei sorozatban.

 

Női Kosárlabda Euroliga A csoport, 7. forduló

DVTK HUN-Therm - LDLC ASVEL Féminin 70-64 (18-11, 16-18, 15-19, 21-16)

Miskolc, DVTK Arena, 1400 néző. Játékvezetők: Paulina Karolina Gajdosz (lengyel), Alexandra-Ioana Stan (román), Sinisa Prpa (szerb).
DVTK: Aho N. 9/9, Charles 11, Lelik 18/12, Garbin 10/6, Tadić 8. Csere: Grigalauskytė 12, Tenyér 2, Toman, Aho T. Vezetőedző: Völgyi Péter.
Lyon: Allemand 2, Johannes 17/3, Williams 6/3, Chery 10/3, Ciak. Csere: Dolson 6, Fauthoux 14, Miyem 4, Joycite 5/3. Vezetőedző: David Gautier.

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva olvasható.


Mérkőzés utáni értékelések

Völgyi Péter: Először is köszönjük a szurkolást, a hangulatot és a rengeteg szaloncukrot a szurkolóinknak. Nagyon örülök, hogy egy győzelmet tudtunk adni nekik Mikulásra. Ami miatt számomra nagyon értékes ez a győzelem, hogy nagyon mélyen voltunk jópárszor a mérkőzés alatt, a fizikai határainkat feszegettük, de mindig sikerült kicsit megújulni, és a védekezések ellen megtalálni az aktuális ellenszert. Kevesebb gyors kosarat dobtunk, mint amira számítottam, alulmaradtunk a lepattanócsatában is, míg eladott labdában egál körül voltunk, viszont ami a legfontosabb, hogy nagyjából kétszer annyi asszisztot adtunk, szerintem ez döntötte el a mai találkozó sorsát. A Lyon készül a francia bajnokságra is, 20-25 percet játszott minden játékosuk, másfajta rotációval dolgoztak. Mi rettenetesen akartuk ma ezt a sikert, nagyon örülök, hogy megvan a hetedik győzelmünk is, próbálunk az évből  hátralévő időben gyűjteni még ehhez, ha adódik rá lehetőségünk.

Lelik Réka: Egy nagyon kemény mérkőzésen vagyunk túl, azt gondolom, hogy ennél sokkal több van ebben a Lyonban, de ma sem tudtak mindent kihozni magukból, míg mi ezúttal is a legjobbunkat tudtuk nyújtani. Azt gondolom, ez számított a végén, ezért tudtunk győzelemmel lejönni a pályáról. Voltak hibák, mindig vannak hibák, igyekszünk ezeket mérkőzésről mérkőzésre kijavítani. Most koncentrálunk a következő bajnokira, amit Sopronban fogunk majd játszani szombaton.

A Lyon csapata nem kívánt részt venni a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón.