Összefoglaló 2023. december 7., csütörtök

Toman Petra: hetente kétszer kell csúcsformába kerülni

A rangadók havából is kiemelkedik ez a hét a DVTK HUN-Therm életében, hiszen három Euroliga-szintű csapat jött, jön sorban. A Győr elleni bajnokin a meccs embere lett a 2005-ös születésű Toman Petra, aki a Lyon elleni Euroliga-mérkőzésen is kivette a részét a győzelemből, szombaton pedig Sopronban vár kőkemény mérkőzés rá és az egész csapatra.

Toman Petra: hetente kétszer kell csúcsformába kerülni


Három fontos mérkőzést játszik a DVTK ezen a héten, ebből az első két meccset meg is nyerte.

- Mind a két mérkőzésen fontos volt a győzelem számunkra - kezdte Toman Petra. - Természetesen ezúttal is követtünk el hibákat, de a szívünk a helyén volt, és ez jelentette a kulcsot a sikerhez.

A Győr ellen 18 pontjával (közte négy tripla), 3 lepattanóval és 2 gólpasszal a meccs embere lett a 2005-ös születésű bedobó.

- Úgy érzem, hogy a szezon elejétől bíznak bennem, ezért meg merem csinálni, amit tudok, és felszabadultan játszok, ami a csapattársak és a stáb érdeme is - folytatta. - De ez nem csak rám igaz, az egész csapat élvezi a bizalmi légkört. A Győr ellen nagyon örültem a játéklehetőségnek, és jó érzés volt a pályán lenni. A meccs a legjobbat hozta ki belőlem, a végén pedig szinte eksztázisban emeltem kosárra a labdát, mert tudjuk, hogy minden pont kell, akár a dudaszó pillanatában szerzett is. Bízom benne, így tudjuk folytatni!

Toman Petra 15 évesen mutatkozott be az élvonalban, majd a korosztályos válogatottakban és az Európa Ligában (a Ludovika Csata színeiben), és az Euroligában (diósgyőriként) a nemzetközi mezőnyben is megmutatta magát, így már messze nem számít rutintalannak a 19. születésnapja felé tartó bedobó.

- Minden egyes perc, amit a pályán töltök, hozzátesz a játékomhoz, de valójában majd később hozza meg a gyümölcsét, mert ez egy nagyon hosszú folyamat - osztotta meg. - Ezért próbálom kihasználni a lehetőséget, minden alkalommal a maximumot nyújtani.

A Győr az Euroliga B-csoportjában szerepel (1 győzelem, 7 vereség), de a Sopron is csak saját döntése miatt nem indult el a legrangosabb női klubtornán. De mi a különbség egy bajnoki és egy kupameccs között? - kérdeztük.

- Fizikalitásban nagy a különbség, valamint a világ legjobbjai ellen játszunk az Euroligában - értékelt. - Ezáltal napról napra fejlődünk, hiszen sorra játsszuk a fontos mérkőzéseket. Szerintem minden játékos karrierjében kiugró pont, amikor az Euroligában szerepel. A két sorozatban teljesen más a rotáció, hiszen a magyar bajnokságban ott a fiatal szabály és a magyar szabály. De mindig mindenki meg tudja találni a helyét, és azt, hogy mit tud beleadni a közösbe, így a csapat minden meccsen kihozza magából a maximumot.

Szombaton Sopronba utazik a DVTK egy Euroliga-szintű, de az idén a nemzetközi kupaszereplést kihagyó csapat ellen lép parkettre. Toman Petra számára különös ízt ad a találkozónak, hogy Toman Réka és Toman Dóra az ellenfelet erősíti.

- A két testvérem Sopronban játszik, ami plusz motivációt ad a meccshez - mosolygott. - Ettől függetlenül úgy készülünk, mint minden más mérkőzésre, ez is egy nagyon fontos bajnoki lesz számunkra. Az eddigi úton kell tovább haladni, és szombaton is a maximumot kell nyújtani annak érdekében, hogy győztesen tudjunk lejönni a pályáról.

A rangadók havában a DVTK 6 meccset játszik, játszott itthon (Valencia, Fenerbahçe, Lyon, Schio az Euroligában, Győr, Szekszárd a bajnokságban), míg két idegenbeli mérkőzés vár még rá (Zaragoza az EL-ben, Sopron az NB I.-ben).

- Sportolók vagyunk, hozzá vagyunk szokva - reagált Toman Petra. - Természetesen meg kell találni az egyensúlyt a sport és a magánélet között, hogy fel tudjunk töltődni. Ezt mindenki meg tudja oldani, ezért tudunk minden héten kétszer csúcsformába kerülni, mert erre van szükség minden meccsen.